• SSK ve Vergi Mevzuatında Son Konular

  • Gündem


  • Bugün başladı, bunları yapmayan iş yerlerine ceza yağacak


    ÇALIŞANLARINIZI KODLADINIZ MI?
    SGK, bütün iş yerlerinde çalışanların meslek kodlarının işverenleri tarafından bildirilmesi yükümlülüğünü yürürlüğe koymuştur.
    Buna göre işverenler çalıştırdıkları işçileri, iş yerlerinde fiilen hangi işi yapıyorlarsa o işe uygun meslek kodlarını ve adını SGK’ya gerek ilk işe alımlarında sigortalı işe giriş bildirgesinde gerekse her ay Kurum’a gönderdikleri prim belgelerinde yazmaları gerekmektedir.
    Diploma değil, iş yerinde yapılan iş esas alınacak
    İşverenler genelde meslek kodunu çalışanın diploması veya sertifikasına göre yazmaktadır. Oysa ki SGK’nın istediği işçinin diplomasına göre değil iş yerinde fiilen hangi işi yapıyorsa buna  uygun olan kodun yazılması.
    Örneğin 08.10.2017 tarihinde süpermarket iş yerinde kasiyer olarak işe başlayacak elektrik tesisatçısının işveren tarafından 07.10.2017 tarihinde SGK’ya gönderilecek bildirgesinde meslek adı alanına “kasiyer” meslek kodu alanına ise “4211.04” yazılacaktır.
    Cezalar bugün itibarıyla uygulanacak
    SGK, işverenlere 01/01/2018 tarihine kadar süre vermişti.
    Her ay verilen  SGK prim belgelerinde sigortalıların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren işverenlere her bir işçi için  203 TL idari para cezası uygulanacak.
    Ceza bu miktarla sınırlı değil.
    Ücreti eksik göstermek maksadıyla örneğin mühendis, doktor, müdür, mimar, avukat  gibi vasıflı çalışanları sıradan vasıfsız işçiler gibi meslek kodu ile bildiren işverenlere eksik ücret bildirdikleri her ay için prim belgelerine bağlı olarak 4058 TL tutarında idari para cezası uygulanacak.
    Bu ceza uygulanmadan önce SGK, genelde ilgili meslek odalarının uyguladığı ücret tarifesine göre belirleme yapmaktadır.
    Eksik ücretle ilgili müfettişler inceleme yaparsa bu kez de kayıt geçersizliği nedeniyle 24.348 TL ceza kesilecek.
    Bir de eksik bildirilen ücretlere ait primlerin gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte tahakkuku var…
    Peki ne yapmalı?
    SGK’nın bu cezaları gelmeden hemen çalışanların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu yazılmamışsa yazmak. Yanlış yazılmışsa düzeltmek
    BU ÇALIŞANLARINIZI “BES”LEDİNİZ Mİ?
    Çalışanların işverenleri tarafından zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil edilmeleri uygulaması, 01.01.2017 tarihinden itibaren çalışan sayısı ve kamu-özel sektör ayrımı yapılarak  kademeli geçiş öngörülmüştü.
    Bu çerçevede;
    • Çalışan sayısı 1000 ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01/01/2017 tarihinden itibaren,
    • Çalışan sayısı 250 ve üzerinde ancak 1000 az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01/04/2017 tarihinden,
    • Çalışan sayısı 100 ve üzerinde ancak 250’den az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01/07/2017 tarihinden itibaren,
        Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilmiştir.
        Bugün (01/01/2018)  itibarıyla çalışan sayısı 50 ve üzerinde ancak 100’den az olan işverenlerin de çalışanlarını zorunlu BES kapsamına almaları gerekmektedir.
    Müfettişler ceza kesecek
    İşverenlerin zorunlu bireysel emeklilik kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine ilişkin denetimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetim elemanları tarafından gerçekleştirilmektedir.
    İşverenlerin bu uygulamalar kapsamındaki yükümlülüklerini yürürlüğe konulan yasal düzenlemelere uygun olarak yerine getirmemeleri hâlinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 100 TL’yi aşkın (2018 yeniden değerleme oranı dahil edilmemiştir) idari para cezası uygulanacak.
    Diğer yandan çalışanların katkı paylarının BES şirketine aktarılmaması veya eksik ya da geç aktarılmasına sebebiyet veren işveren hakkında çalışanlar varsa zararlarının tazmini yoluna başvurabilecek.
     SGK VE MALİYEYİ BİRLEŞTİREN BU UYGULAMA YAYGINLAŞTIRILIYOR
    2003-2004 döneminde benim de katkıda bulunduğum istihdamın artırılması ile işsizliğin önlenmesi komisyonlarında özelikle işverenleri hem zaman hem maliyet açısından sıkıntıya sokan çok sayıda gereksiz ve bunaltıcı formalitelerin  azaltılması üzerinde çalışmalar yapmıştık.
    Bu çerçevede öncelikle çalışanların işe alınması ve işten ayrılmalarında 4 farklı ayrı birime bildirilmeleri yerine sadece SGK’ya bildirilmelerinin yeterli olması uygulamasına geçildi. Akabinde yeni iş yeri açılışında işyerinin hem Çalışma Müdürlükleri hem de SSK’ya ayrı ayrı bildirilmesi yerine sadece SGK’ya bildirilmesi yönünde düzenleme yapılmıştı.
    İş yerlerine yönelik formaliteler azalıyor
    İstihdam üzerindeki formalitelerin azaltılması ve yatırım yapacakların önünün açılması için her ay SGK’ya gönderilmekte olan prim belgeleri ile Maliye’ye gönderilmekte olan muhtasar beyannameler “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” adı altında birleştirilerek tek belgeye dönüştürüldü.
    Uygulamaya, ilk olarak Kırşehir ilindeki mükellefler/işverenler için 01/06/2017 tarihinden itibaren başlanmıştır.
    Bu sefer de uygulamaya Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler/işverenler için bugünden (01/01/2018 tarihinden) itibaren başlanacaktır.
    01/07/2018 tarihinden itibaren ise ülke genelinde bu uygulamaya geçilecektir.

    Türkiye Gazetesi / İsa Karakaş



      01 Oca 2018, 12:38, Yazar: , Kategori: Genel


  • Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir