![]() |
ALTIN SATIŞLARINDA KDV ORANI |
Yanıt Yaz
|
Sayfa <123> |
| Yazar | |
Gürkanok
Yeni Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31-Ekim-2009 Saat 14:11 |
|
çeyrek altın aldığınızı var sayalım alış ile satış arasındaki doğan farka işçilik olarak fiş keseceksiniz dolayısıyla kesilen farkında kdv si olacak
alış 80 ise satış 82 düşünüldüğünde
2 tl için işçilik ve kdv keseceksiniz vergi dairesinin istediği sitem bu
|
|
![]() |
|
zekiyılmaz
Kıdemli Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31-Ekim-2009 Saat 17:12 |
|
Benimde sarraf müşterilerim var. Sayın Gürkaok'un tarif ettiği şekilde düzenleniyor tüm belgeler 2 defa inceleme geçirdik her hangi bir problem yaşamadık. Bu altınlarada mutlaka işçilik uygulamamız gerekiyor.
|
|
![]() |
|
zeynepay
Yeni Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31-Ekim-2009 Saat 18:13 |
|
Vergi Dairesinin istediği doğru diyorsunuz yani o zaman bundan sonra satış faturalarında altına ek olarak fiyat farkı kadar işçilik bedeli kesecem.Mükellefimiz nisan 2009 da işe başlamıştı ve ağustos 2009 da incelemeye alındı demek ki 5 aylık kesilen tüm faturalara resen kdv hesaplayacak.Ve bu ödeme ve faizi ile beraber bize geri dönecek yapılacak birşey yok.
|
|
![]() |
|
R AKBAŞ
Müdavim Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31-Ekim-2009 Saat 22:44 |
|
arkadaşlar bunu anlayamadım,müşterilerden gider pusulasıyla alınan eski tarihli çeyrek ve yarım altınları,tekrar satan sarraf mükellef nasıl işçilik hesaplayacak?herhangi bir işçilik yapılmıyorki?tabiki alış -satış arasındaki farkı zaten gelir olarak beyan ediyor.......bunu karıştırmayalım gider pusulasıyla alınan hurda altınlar işlenip tekrar satış için getirildiğinde tabiki işçilik uygulanır.......
|
|
|
MM RAMAZAN AKBAŞ
|
|
![]() |
|
aersoy4247
Müdavim Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31-Ekim-2009 Saat 23:16 |
|
http://www.mustafagulsen.com/download/default.asp?id=629#
Benimde sarraf mükelleflerim var.
Yukarıdaki programı onlar için yapmıştım.
ALTIN'DA İŞÇİLİK HESAPLAMA
ALTIN'DA İŞÇİLİK HESAPLAMA PROGRAMI. Mesela 22 ayar 10 gr altın sattınız. Bunun ne kadarı işçilik? İşte bu program milyem hesabına göre bunu ayırırıyor. Ayrıca Belge Düzeni, Deftere kayıt ve gerekli açıklamalar mevcut. SM Aziz Ersoy/KONYA Umarım işinize yarar. Ayrıca bu sitede ÜCRETSİZ PROGRAMLAR kısmında bulabilirsiniz.
Yalnız programda 22 AYAR HAS KÜLÇE ALTIN değil 24 AYAR HAS KÜLÇE ALTIN olacak.
|
|
|
SMMM Aziz ERSOY
|
|
![]() |
|
zeynepay
Yeni Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31-Ekim-2009 Saat 23:22 |
|
benim anlamadığım ben gramla veya külçeyle altın satmıyorum ki sadece çeyrek yarım ve tam altın alıp herhangi bir işleme tabi tutmadan olduğu gibi satıyorum işçilik bunun neresinde tamam kendi açınızdan haklısınız uyguluma da böyledir ama bana mantıklı gelmiyor.
|
|
![]() |
|
Nevzat YILMAZ
Müdavim Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 01-Kasım-2009 Saat 20:03 |
|
-Altın alış ve satışlarda KDV YOK.
-Satın Aldığın bir altıını işlemeden satman kesinlikle YASAK. -Altını işlemede ise İŞÇİLİK ücretinde kdv uygulanır. Vergi dairesi incelemede işlemeden sattığını tespit etmiş dolayısı ile senin bir yasağa aykırı davrandığını tespit etmiş işçilik uygulanmış gibi hareket ederek aradaki farktan kdv istemiş bunu anlıyorum ben. |
|
![]() |
|
mustafacan
Yeni Üye.
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 21-Kasım-2009 Saat 14:00 |
|
1 gram çeyrek altın 1,75 gramdır saflığı ise 0,916 (milyem 1000/ gr) önce içindeki has altın miktarını hesap edelim (kdv den muaf)
1,75 x 0,916 =1,60 gram (siz sattığınız her çeyrek altının 1,60 gramının kdv sini ödemezsiniz) Has altın merkez bankası kuru ise 55.00 tl diyelim 55.00x1,60 =88 tl fatura toplam tutarınızın kdvden muaf kısmıdır. Siz malı bu tutarın üzerinde sattığınız rakamdan çıkarıp kalan kısmın kdv sini ödeyeceksiniz. Gider makbuzu ile malı 85 e aldıysanız ve 90 a satıyorsanız Faturanızı 24 ayar has altın 1,60 gram x 55.00 tl = 88.00 işçilik = 2 .00 toplam 90 olarak kesecek ve sadece 2 tl nin kdv si ödenecektir. Not: 24 Ayarlarda milyem 0,995 tir |
|
![]() |
|
aersoy4247
Müdavim Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 21-Kasım-2009 Saat 14:18 |
İşçilik 2.00 (%18 kdv dahil)
benim yaptığım uygulama da aynen böyle.
|
|
|
SMMM Aziz ERSOY
|
|
![]() |
|
mustafacan
Yeni Üye.
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 21-Kasım-2009 Saat 16:19 |
|
Nacizane bir şey sormak istiyorum işin erbabından öğrenmek araştırmaktan daha mantıklı geliyor:)
Şimdi bu kredi kartı ile altın satanlar...Paralarını ertesi gün bankadan alıyorlarsa banka belli ölçüde komisyon kesiyor.. örneğin % 2 diyelim.Birde bu işlemi 12 taksit yapıyorsanız banka toplam tutardan % 10 kesip tüccara ertesi gün yatırıyor. Banka bsmv den başka bişey ödemiyor...bankaca kesilen bu tutarın kdv si ne olacak? Yani tüccar kredi kartı işlemlerinde bankanın kestiği komisyon tutarlarını faturasında işçilik olarak göstermek zorunda olmuyormu? Saygılarımla |
|
![]() |
|
fatih_mx
Yeni Üye
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 21-Kasım-2009 Saat 18:53 |
|
Sadece altının HAS Bedeli KDV den muaftır. Diğer ilave olunan işçilik, Kar, komisyon vs KDV ye tabidir. Alış ile satış arasındaki fark demek ne kadar doğrudur bilemem ama
siz fatura keserken Has bedeli o günkü değerden bulun ve ilave ettiğiniz fazla rakam için KDV kesin
Şimdi siz çeyrek altını 80 TL ye has bedel üzerinden aldığınızı varsayalım. Aslında alırken birde hurda değer hesabı var (has bedelden daha düşük hesaplanıyor)
satışı gerçekleştirdiğiniz tarihde Altının fiyatı düştü ve satış fiyatı 60 tlye geriledi. alışta bu dönemde 50 tl olduğunu düşünün
Şimdi biz altını 80'e aldık satışımız 60 TL arada olumlu fark yok yani KDv hesaplamayacakmıyız. Tabiki hesaplanacak
Satış yapıldığı tarihindeki has bedel bulunacak 50 TL olduğunu varsayarsak aradaki fark KDV ye tabi olacak
Komisyona gelince diğer firmalarda nasıl komisyon faturası kesiirken KDV hesaplanıyorsa bundada olacak
|
|
![]() |
|
mustafacan
Yeni Üye.
|
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 21-Kasım-2009 Saat 20:45 |
|
O zaman bu işi yapanlar komisyonları gizliyorlar...
Geçen hafta oldukça popüler bir web sitesinden böyle bir ürün aldım.. Gelen faturada yazan aynen şöyle... 24 ayar has altın 59,00 x 20 gram= 1180.00 tl (12 taksit) 5.00 tl işçilik Bu faturada o günkü resmi kur olan 52,50 yerine 59,00 yazılmış ,20 gramın hası alınmamıştır... Ertesi gün mail ile cevap istediğimde faturanın doğru kesildiğine dair bir cevap aldım..ama belliki yanlış.. bu firma parayı 35 günlük blokenin sonunda alsa komisyon ödemese bile kuru 59,00 olarak yazamaz,ertesi gün alsa 6 taksite hiçbir banka 1180 de sadece 5 tl kesemez heralde. Acaba ilgili makama fatura ile başvursam bu adamlar nasıl bir ceza alır ? ceza alırmı? faturamı bu saatten sonra yasal olarak düzenletebilirmiyim? Saygılarımla |
|
![]() |
|
Yanıt Yaz
|
Sayfa <123> |
| Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |