Etiket arşivi: çalışan

Sigortalı Çalışmayan Tebligat Almasın

SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Dairesi Başkanlığı (KADİM), kayıt dışı istihdamın tespitinde önemli bir görev üstlenmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının belgeleriyle birlikte bankalardan aldığı ücret bilgileri üzerinden gerek sigortalılık gerekse de prime esas kazanç açısından kayıt dışılık tespit etmektedir.

Örneğin, çalışanların karakol bildirimlerinde belirtilen işe giriş tarihlerini SGK kayıtlarıyla karşılaştırılarak, belgeler arasında kayıt sigortalı bildirimi olup olmadığını incelemektedir.
KADİM, öncelikle kamu kurumu kayıtlarına göre araştırma ve inceleme yapmak zorundadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı anlaşılan sigortalılar varsa ve bu kişiler bildirilmemişse KADİM tarafından tebligat gönderilecek SGK’ya bildirim yapılması gerektiği belirtilmektedir. Yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde bu belgeler SGK tarafından re ’sen düzenlenmektedir.

Kamu kurum kuruluşları ve bankalardan alınan belgelerin yanı sıra 2018/4 Sayılı Genelge ile PTT memurlarının yaptığı tebligatların da sigortalılık tespitinde dikkate alınacağı düzenlenmiştir. Tebligat Kanunu’na uygun olarak PTT tebligatlarını alan kişilerin, işyeri çalışanı”, “işyeri daimî çalışanı”, “görevli sekreter” gibi unvanlarla kayıt altında alınması halinde SGK bu kişilerin sigortalı olup olmadıklarını kontrol edecektir.

SGK’nın bu uygulamasında PTT memurlarınca yapılan tebligatların resmi kuruluşlarca düzenlenen belge niteliğinde olduğunu dikkate almaktadır. Eğer PTT memurları tarafından işyerine yapılan tebligatları alan kişiler “işyeri çalışanı”, “işyeri daimî çalışanı”, “görevli sekreter” olarak isimlendirilmişse ve bu kişiler sigortalı bildirilmemişse, bu durumda tebligatın teslim alındığı tarih için re ‘sen sigortalılık sağlanacaktır. Bu nedenle PTT tebligatlarının sadece işyeri SGK’lı çalışanları veya işveren tarafından alınmasına dikkat edilmelidir.

İş tarafından tebligatı teslim alan kişinin kendi çalışanı olmadığı, komşu işyeri sahibi/çalışanı olduğu veya söz konusu kişinin birinci veya ikinci derece (eş dâhil) hışmı olduğu için işyerinde bulunduğu, çalışmasının olmadığı ve ziyaret nedeniyle işyerine geldiği şeklinde yapılabilecek itirazlar da dinlenecektir. Ancak bu itirazların dikkate alınması için kanıtlayıcı bilgi ve belgelerin sunulması ve tebligat alındısında ismi bulunan kişi ile işverenin beyan vermesi gerekecektir. Bu şartları taşıyan itirazlar KADİM itiraz komisyonlarında değerlendirilecektir.

ibrahim Işıklı / Dünya Gazetesi

Çalışanlar, ara bulucuya değil müfettişe gidin

Çalışanların en önemli sorunlarından biri de hak arama yollarını bilmemeleri, ya da eksik veya yanlış bilmeleridir.
Gazetemize gelen çok sayıda e-maillerden de ara buluculuk müessesesinin yılbaşından itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte bu konuda bilgi kirliliği nedeniyle çalışanların kafalarının daha da karıştığı anlaşılmaktadır.
Sanki ara bulucuya gitmeden hiçbir hak aramak mümkün değilmiş gibi bir izlenim ortaya çıkmıştır. Oysaki birçok hak aramada ara bulucuya gidilmesine bile gerek bulunmamaktadır.
Peki bu yılbaşından sonra çalışanlar haklarını en etkili bir şekilde nasıl arayabilecek?
HAKLARINI MÜFETTİŞ ARACILIĞIYLA ARAYACAK
İş sözleşmesi devam eden işçilerin ücretlerini alamaması, eksik alması, fazla mesai ve ücretleri ile ilgili sorunları, mazeret ve senelik izinlerin kullandırılmaması ya da usulüne uygun kullandırılmaması, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmemesi, ara dinlenmesinin kullandırılmaması, çalışma sürelerine uyulmaması ile iş kanununa aykırı diğer hâllerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ya da taşra teşkilatındaki birimlere yazacakları şikâyet dilekçesi ile haklarını aramaları gerekmektedir.
Keza iş sözleşmesi devam eden işçilerin şikâyet ve ihbarlarını İş Müfettişleri inceleyerek sonuçlandırmaktadır.
SGK HAKLARINIZLA İLGİLİ ARA BULUCUYA DEĞİL SGK’YA BAŞVURUN
Sigortasız çalıştırılma, eksik sigorta, ücretlerinizin sigortaya eksik bildirilmesi, sigorta günlerinizin SGK’ya eksik bildirilmesi, iş kazası ya da meslek hastalığı geçirdiğiniz hâlde SGK’ya bildirilmemesi hâlinde yapmanız gereken bulunduğunuz şehirdeki SGK’ya kendi yazacağınız şikâyet dilekçesi ile başvurmanız olacaktır. Bunun için avukata bile gerek yok.
Sigortasız çalışma ile ilgili şikâyet ve ihbarları SGK denetmeleri, iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin şikâyetleri ise SGK Müfettişleri inceleyerek sonuçlandıracaktır.
İş kazası veya meslek hastalığıyla ilgili maddi ve manevi tazminat talepleriniz için de ara bulucuya başvurmadan iş mahkemesinde doğrudan dava açmanız gerekecektir.
İŞTEN ÇIKARILANLAR ARA BULUCUYA GİTSİN
Yeni düzenleme ile birlikte işten çıkarılan işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle dava açmadan önce ara bulucuya başvurmak zorunda.
Ara buluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde ise son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, 2 hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek.
Yine işten çıkarılan işçiler başta kıdem ve ihbar tazminatları ile iş kanunundan doğan diğer tüm alacak ve tazminatları için mahkemeden önce ara bulucuya gitmek zorundadır.
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
Hem kocadan hem anneden emekli maaşı
“İsa Bey, eşim SSK sigortalısı olarak çalışırken geçirdiği hastalık sonucu ölmüştü. Üç yıldır eşimden dolayı maaş alıyorum. Emekli Sandığı’ndan emekli olan öğretmen annem 02 Ocak 2018 günü öldü. Annemden de emekli maaşı alabilir miyim?” Şule Kaya/Sakarya
Sayın Kaya, SSK’dan dul aylığı alanlar, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirler. Sizin de SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvurmanız hâlinde annenizden de size yetim maaşı bağlanacaktır. Hemen hatırlatalım evlenirseniz maaşlarınız kesilir.
Kadroya geçebilir miyiz?
“İsa Bey 2005 yılı sonu ile 2011 yılı sonu taşeron firmada çalıştım. 2014 yılında 22 kişiyi işten attılar. Hep beraber mahkemeye verdik. Dava hâlâ devam ediyor. Taşeronların kadro alması ile benim de yararlanma şansım var mı?” Metin Özgan
Sayın Özgan, mevcut düzenlemede kadroya geçmek için 04/12/2017 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir. Sizin sözleşmeniz bu tarihten çok önce sonlandırıldığından KHK kadrosundan faydalanamazsınız. Ancak mahkeme muvazaa kararı verirse mahkeme kararı ile kadro almanız ihtimal dâhilindedir.
Ne zaman emekli olurum?
Sayın İbrahim Üner, vermiş olduğunuz bilgilere göre sigortalılık süreniz ve priminiz emeklilik için yeterli bulunmaktadır. Ancak yaşınızın dolacağı 23.09.2021 tarihinde Bağ-Kur’dan emekli olabileceksiniz.
           ***
Sayın Erkan Taner, giriş tarihiniz 02.04.2000 olduğundan ancak 7000 gün sigorta primi ve 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. 2002-2003 tarihleri arasında yapmış olduğunuz askerliği borçlansanız bile emeklilik yaşınızı aşağıya düşürmeyecektir.
İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi